Cum citesti un Plan de Amenajare – Sfaturi de la 15 Arhitecti si Designeri Romani

Cum amenajezi casa în funcție de personalitatea ta

Cum citesti un Plan de Amenajare – Sfaturi de la 15 Arhitecti si Designeri Romani

Atunci cand cumperi un apartament sau o casa, e esential sa ii intelegi planul. Totusi, daca nu esti arhitect sau constructor, s-ar putea sa ai nevoie de putin ajutor pentru a-l descifra. Asa ca am intrebat 15 arhitecti si designeri din Romania cum citesti un plan de amenajare si la ce trebuie sa te uiti atunci cand ai de-a face cu el.

Planul prezinta o vedere de sus, 2D, a apartamentului, cu pereti, ferestre, usi, cote si alte detalii. Scopul lui e sa prezinte suprafetele, spatiile si pozitionarea obiectelor de mobilier. Arh. Patricia Laslau descrie planul de amenajare ca pe un instrument de comunicare intre arhitecti si beneficiari.

„Planul e o reprezentare a spatiului vazut de sus, ca si cum acoperisul cladirii ar fi fost indepartat, folosita pentru a intelege zonele, aspectul camerelor si, atunci cand este folosit corect, pentru a intelege mai bine spatiul.”

Ce informatii contine un plan?

Arhitecta ne arata ce elemente poate contine un plan si cum le citesti pe fiecare in parte:

1. Scara desenului

Scara este utilizata pentru a masura planul si este exprimata in metri. Pe plan, o gasesti de cele mai multe ori intr-un colt al desenului, sub forma unei mici bare gradate si numerotate. Ai auzit cu siguranta arhitectii vorbind despre planurile „unu la doua sute”, „unu la o suta” sau „unu la cincizeci”. Acesti termeni sunt doar alte modalitati de a vorbi despre scara: pe un plan 1:100, de exemplu, un centimetru de pe hartie reprezinta o suta de centimetri (un metru) din realitate. Cu cat numarul de dupa 1 este mai mic, cu atat scara planului este mai aproape de realitate (1:1).

2. Orientarea

La prima vedere, poate parea inutil sa stii unde se afla nordul in raport cu cladirea; orientarea este insa instrumentul cel mai valoros pentru a descoperi expunerea la soare a locuintei. Iata regula de aur: fatadele sudice sunt cele mai insorite, in timp ce fatadele nordice primesc cea mai redusa cantitate de lumina. Soarele rasare in est si apune in vest – asadar orientarea te ajuta sa descifrezi ce camere vor fi insorite pe parcursul zilei. Prin urmare, o expunere sudica va fi ideala pentru camerele de zi (living sau bucatarie), iar dormitoarele vor fi amplasate mai degraba spre nord.

3. Intrarea

Cel mai usor e sa gasesti pe un plan intrarea, care este marcata de obicei printr-o sageata neagra solida. Identificarea intrarii te ajuta sa intelegi cum te apropii de locuinta: ce vezi cand intri in casa? Un lung coridor intunecat? Sau un spatiu deschis si luminos, cu o vedere frumoasa?

4. Pereti, ferestre si usi

Pe un plan, peretii sunt reprezentati cel mai adesea prin linii mai groase, pline sau goale. Peretii exteriori sunt reprezentati de linii mai largi, in timp ce peretii interiori sunt mai subtiri. Uneori, poti gasi pereti mai grosi in interior: in majoritatea cazurilor, reprezinta ziduri portante, containere ale structurii.

Ferestrele sunt desenate ca discontinuitati in perete, mai subtiri si mai putin intunecate decat peretii. Cele care se deschid prin glisare sunt reprezentate de mai multe linii. Usile sunt simbolizate prin sferturi de cerc, care reprezinta directia in care se deschid. Cand te uiti la un plan, pune intrebarile potrivite, pentru a evita surprizele neplacute: Poti deschide complet usa daca asezi biroul in camera respectiva? Holul este blocat de usile dulapului sau dormitorului?

5. Scarile

Desenul scarii contine informatii despre numarul de trepte, dimensiunile treptei si contratreptei. Scarile sunt elemente de constructie complexe, care se proiecteaza dupa reguli stricte si necesita atentie sporita la executie.

6. Mobila

De ce este redat mobilierul intr-un plan, daca tu cumperi apartamentul nemobilat si il amenajezi cum vrei? Canapelele, fotoliile, mesele si paturile redate pe planuri au rol informativ, reprezinta o sugestie care sa iti permita sa intelegi dimensiunile spatiilor. Verifica acuratetea informatiilor: Dormitorul poate gazdui un pat matrimonial sau este facut pentru un singur pat? Poti pune masa in sufragerie pentru a avea mai mult spatiu?

Dupa ce te-ai familiarizat cu informatiile pe care ti le ofera un plan, iata cum sa le interpretezi si la ce sa te uiti:

Atentie la suprafata utila, nu construita

Arhitectele de la Miso Architects te sfatuiesc sa ai in vedere suprafata totala utila raportata la numarul camerelor si la nevoile tale: „am avut de exemplu apartamente cu aceeasi suprafata de 80 mp cu 3 camere, cu 3 camere pe 2 niveluri sau cu 4 camere; este esential ca impartirea sa corespunda nevoilor tale”, spune arh. Sorana Leru.

Si designerul Alina Enica de la Magic Interiors Constanta crede ca este foarte important sa ne uitam la suprafata utila, nu la cea construita. Separarea zonelor este un alt detaliu important: de multe ori spatiile sunt mari, dar nu pot fi fructificate, si degeaba avem mult spatiu daca nu este bine gandit si impartit.

Daca ai un open space, de exemplu, verifica daca suprafata alocata in plan bucatariei deschise corespunde cu cea a unei bucatarii inchise. Este posibil ca dimensiunea camerei sa fie prea mica pentru bucatarie+living+dining.

Intr-o amenajare de interior se ia in considerare suprafata utila pentru ca aceasta reprezinta de fapt spatiul in care poti crea ambientul: „Atunci cand citim un plan de amenajare este important sa intelegem functionalitatea lui. In acest sens trebuie acordata o atentie sporita compartimentarii sale, mai ales in cazul apartamentelor”, sustine arh. Cristiana Nitu de la Acentric Design, Constanta.

Nu vrei sa intri din hol direct in dormitor sau sa treci prin bucatarie ca sa ajungi in baie.

Studiaza usile si ferestrele

Intr-un plan de amenajare, este important sa ne uitam la dimensiuni si suprafete, la geometria spatiilor si la pozitionarea golurilor (usi si ferestre), considera designerul Natalia Beleva de la Cocoon Home. La fel de importante sunt si grosimea peretilor si, desigur, ce materiale au fost folosite.

Planul unui apartament de 3 camere dintr-un ansamblu din Bucuresti.

Pentru arh. Hajni Ilyes de la Spatiograf, cel mai important aspect dintr-un plan este identificarea intrarilor/iesirilor din casa, apoi pozitia si dimensiunile ferestrelor. Nu vrei sa aprinzi lumina pe timpul zilei ca sa citesti in living, de exemplu.

„Verifica daca zona de zi este separata de cea de noapte (sunt apartamente in care din hol intri in dormitor – total gresit), ferestrele din fiecare camera, etajul la care e amplasat apartamentul, grosimea si materialele peretilor – ele iti arata daca poti recompartimenta spatiile, si in ce fel, la nevoie”, completeaza arh. Mihaela Tampiza de la Miso Architects.

Ai grija la fluxurile de circulatie (spatiile de trecere)

Planul de amenajare iti ofera viziunea completa a intregii amenajari. „Acesta trebuie clar inteles de beneficiari pentru ca din el deriva toate celelalte planuri de instalatii definitorii implementarii. Cel mai important aspect de clarificat in acesta ar fi fluxurile functionale de utilizare a spatiului”, considera arh. Cristiana Zgripcea.

Si arh. Andreea Marcu iti sugereaza sa identifici in primul rand pe un plan fluxurile de circulatie si sa le optimizezi, potentezi si integrezi in conceptul de design.

De exemplu, holul trebuie sa fie suficient de larg incat sa nu te ciocnesti de partener atunci cand el merge spre dormitor, iar tu catre bucatarie.

Un mod util de a aborda planul este sa incepi cu elementele majore si sa continui cu detaliile: „Verifica in primul rand care sunt incaperile care compun spatiul respectiv, sau zonele functionale principale, iar apoi incearca sa intelegi cum se realizeaza circulatia intre acestea. Dupa ce ai inteles compartimentarea spatiului, analizeaza restul detaliilor si modul in care ele raspund corect fiecarei functiuni pe care o deservesc. Pasul doi il reprezinta analiza mobilierului pe care il citesti in acelasi mod, de la corpurile principale caracteristice fiecarei incaperi la cele care vin in completarea lor”, spune designerul de interior Raluca Pavel de la Four Design.

Verifica dimensiunile pieselor de mobilier

Arh. Andreea Susman de la biroul Adas&More din Cluj-Napoca este de parere ca, atunci cand citim un plan, trebuie sa urmarim dimensiunile obiectelor de mobilier (dulap, comoda, pat, canapea, masa, scaune, mobila bucatarie etc) si spatiul de circulatie ramas intre ele, astfel incat nici unul dintre obiecte sa nu devina un obstacol pentru utilizatori.

Si designerul de interior Bogdan Irofte ne atrage atentia asupra pozitionarii si gabaritului mobilierului: „Chiar si 10 centimetri pot face diferenta intre a putea plasa in spatiul respectiv piesa de mobilier potrivita necesitatilor tale sau nu.”

Plan de amenajare – Designed by Freepik.com

„Hartia suporta orice”

Arh. Alexandru Bucur de la Interiology te sfatuieste sa ai mare grija la ce propun dezvoltatorii in planuri.

„Chiar daca pe schita patul matrimonial, sifonierul si masa de machiaj incap toate lejer in dormitor, e posibil ca in realitate sa constati ca nu au loc. Asta se intampla deoarece obiectele de mobilier din plan pot sa fie voit subdimensionate. Sfatul meu este sa verifici fiecare dimensiune din plan si sa trasezi pe jos, pe asfalt sau acasa, folosind o ruleta, conturul respectivei incaperi, cu tot cu forma in mare a mobilierului. Te va ajuta extraordinar de mult sa intelegi cat de mic sau de mare este spatiul propus in planuri.”

Nu uita de orientarea cardinala si priveliste

Pentru arh. Roxana Duma de la Design Life, Cluj-Napoca, orientarea este esentiala: „Trebuie sa te uiti la orientare in primul rand, deoarece lumina influenteaza in mod major orice tip de spatiu si trebuie sa alegi functiunile corespunzator. Zona de zi (living, dining si bucatarie) ar trebui sa fie orientata spre sud sau sud-est, deoarece acolo ai nevoie de spatii primitoare si luminoase, in timp ce dormitoarele, baile si spatiile de depozitare pot fi orientate spre nord-vest sau chiar nord, deoarece aici nu ai nevoie in mod expres de lumina pe toata durata zilei. Mai exista o optiune atipica pentru dormitor, de a fi orientat spre est, pentru ca lumina sa te trezeasca dimineata.”

Planul unui apartament de 2 camere dintr-un ansamblu din Bucuresti.

Privelistea este al doilea element important pentru Roxana, desi ea nu apare in plan. „Se spune ca cei care nu au expertiza in domeniul imobiliar aleg apartamentele dupa numarul de metri patrati, in timp ce profesionistii aleg dupa priveliste.” Dupa ce decizi daca vederea merita ascunsa sau pusa in valoare, planul te ajuta sa vezi daca mobilierul este orientat spre ea, ori canapeaua trebuie mai degraba amplasata cu spatele la geam.

Spatiile de depozitare – amplasarea si marimea lor – sunt al treilea element pe care il analizeaza Roxana: „Dezvoltatorii, in ultimii ani, opteaza pentru a scoate aceste spatii din gandirea apartamentului, fiind aproape inexistente locuintele noi care sa aiba camara. Desi avem spatii de zi frumoase si spatioase, este extrem de important sa avem spatii de depozitare desemnate, proportionale cu marimea apartamentului.”

Imprieteneste-te cu planul

Arh. Alin Rada de la Alter Ego Arhitect ne reaminteste ca „spatiul si amenajarea lui trebuie sa aduca imbunatatiri modului de viata si sa asigure o desfasurare eficienta a activitatilor, generand acea stare de bine pe care ne-o dorim acasa.”

Din acest motiv, fiecare tip de spatiu trebuie amenajat corespunzator, luand in calcul diferite scenarii, pe termen lung sau scurt. Planul de amenajare te ajuta sa intelegi in ce fel poti sa profiti de spatiu si sa il optimizezi, mascand sau rezolvand eventualele probleme, daca e cazul.

Speram ca acest articol te va ajuta sa citesti corect de acum inainte orice plan de amenajare, pentru a te bucura din plin de spatiul potrivit pentru tine si nevoile tale. Iar daca urmeaza sa iti amenajezi locuinta, afla pe blogul nostru de ce planificarea este cea mai importanta etapa.

Sursă: Delta Studio